Viola Gråsten 1920 - 1994


 

 

Mönstergeniet och rebellen Viola Gråsten sa, ”Det perfekta blir ofta så tråkigt”. Med de orden sagda och med sina nyskapande mönster, färgkombinationer och ryamattor uppnådde hon stjärnstatus i tygvärlden under 50,- och 60-talet.

 

Med mönstret ”Oomph” gjorde hon stor sensation när det premiärvisades i ljushallen

på Nordiska Kompaniet i Stockholm 1952. Alla ville se tyget och kön ringlade sig lång utanför varuhuset. De fräcka och vågade färgkombinationerna tillsammans med de dansande trianglarna blir snabbt på modet hos den unga generationen och Viola Gråsten blir folkkär.

 

Hon trivdes bäst under takåsarna i sin ateljé där hon lekte fram sina mönster. Färgerna bestämde hon långt innan mönstret fick sin fom och otålig som hon var varken ändrade eller bearbetade hon dem. Namnen på mönstren var viktiga men oftast kom de till i något roligt hon snappade upp på vägen till ateljén ur tidning eller från jazzen. Viola Gråsten älskade att dansa så namnen swing, svaj elle boogie var ingen tillfällighet.

 

I en intervju i Form 1965 berättar hon att hon inte bryr sig om en interiör är vacker eller inte. ” Vad jag vill uppnå är känslan av liv”.